A Healthier and Greener 2016

Mit helt klare nytårsforsætte for 2016, var at vores lille familie skal spise mindre kød.
Selv har jeg ikke spist rødt kød (alt på 4 ben) siden jeg var 18 år, men holdt mig til fugl og fisk – af den simple grund, at jeg ikke er vild med smagen af kød. Dog vil jeg indrømme, at jeg får lidt dårlig smag i munden, når jeg fra tid til anden, se hvordan vi opdrætter kylling og driver råfiskeri i vores hav. Man kan selvsagt vælge at købe økologisk og fritgående og købe vildfisk, men det er ikke altid lige nemt at få fat på, og så er det selvsagt også et økonomisk aspekt i det.

Uanset. I julen så min mand og jeg dokumentaren Cowspiracy. Jeg havde hørt flere sige, de var blevet veganere efter at de havde set den. Jeg forestillede mig, man så masser af dyr lide, blodige scener etc, men det er slet ikke det den handler om. Den handler om hvor meget jordens samlede husdyravl forurener. Jeg vil ikke sige så meget mere end det eller komme med fakta tal, da dokumentaren selvfølgelig også bliver set på med kritiske øjne fra nogen medier. Men jeg syntes det er en super opsigtsvækkende dokumentar som giver masser af stof til eftertanke. Det værste er hvis vi ikke tør eller vil tage stilling til klodens miljøproblematik eller vender ryggen til og lukker øjnene.

Og så skal jeg lige skyndte mig at sige, jeg slet ikke mener vi alle samme skal blive veganere eller vegetarianere i morgen, MEN at vi måske alle sammen godt kunne vælge et par dage om ugen, hvor vi ikke byggede vores aftensmad op omkring hvad slags kød vi lige har i køleskabet eller om vi skal lægge kyllingfileter eller hakket fars i handlekurven. Min mand elsker kød, og jeg kunne aldrig finde på at sige, han ikke skulle spise det. Selv elsker jeg også fisk og kylling, men ingen af os, har strengt taget behov for at spise det hver eneste dag.

Meatfree Monday er Stella McCartney og hendes far Paul McCartney fortalere for. Selv er de begge veganere, men kæmper for at vi alle skal spise lidt mindre køb – bare én kødfri dag om ugen, vil gøre meget, jo flere der er med.

Jeg faldt også lige over tiltaget Veganary – et tiltag, nu på 3. år, hvor man opfordrer til en kødfri januar måned. Nogen gør det for sundheden (en slags detox kan man også kalde det), nogen gør det for miljøet og andre for dyrevelfærden. Uanset grund, syntes jeg det er et fint tiltag og i følge Eater.com, vælger hele 50% der deltager i Veganary, at forblive vegetar efter januar er overstået.

Jeg har intet ønske om at blive helt vegetar eller prædike om at andre skal blive det, men jeg syntes vi alle skulle tage lidt ansvar og passe på vores klode, når problem kilden fremstår så klar som i Cowspiracy. I min lille familie har vi valgt at have 3 kødfrie dage om ugen i år. Det går indtil videre super godt, min mand savner slet ikke kød, de dage vi får grønsager, gryderetter, supper eller salater uden kød i. Mit mål er også, at et par gange om måneden køre ud til en lokal bondegård, hvor vi kan købe lidt fritgående kød til fryseren. På den måde, slipper vi for det masseproducerede og ved at dyrene har haft et godt liv.

Det var et lidt anderledes indlæg fra mig. Håber ikke det bliver opfattet forkert. For os, har 3 kødfrie dage slet ikke været noget problem indtil videre. Det er ikke bare billigere for husholdningen, men også inspirerende at lave anderledes mad. I aften glæder jeg mig til at lave vegetar kødboller og spaghetti til aftensmad.

Vil du gerne se Cowspiracy kan du finde den på Netflix.

24 Responses to “A Healthier and Greener 2016”

 1. Sofie-Amalie

  Vi har kødfri dag 1-2 gange om ugen. Vi spiser grød, salater med fx kikærter, ærtesuppe, tomatsuppe, dahl, chili sin carne etc.

  Reply
  • Sara

   Sejt! Har du nogle favoritsider, hvor du finder opskrifter? Jeg kigger diverse blogs, men også Irma.dk og Nemlig.com. KH Sara

   Reply
 2. Christina

  Meget relevant emne, som jeg nok må indrømme giver anledning til lidt dårlig samvittighed hos mig.Jeg elsker også kød og har sjældent en helt kødfri dag. Det vil jeg prøve at være mere bevidst om, hvilket nok er første skridt på vejen mod mindre kød. Vil du måske overveje et opfølgende indlæg om noget tid, hvor du deler tips til, hvor man finde den bedste inspiration til mad uden kød?

  Reply
  • Sara

   Absolut det kan jeg tro jeg vil! Mine “kødboller” i går blev nemlig ikke særlig gode, så med nogen ting, skal man nok øve sig lidt, inden vegetar alternativet sidder helt i skabet 😉

   Reply
 3. Rikke E

  Bare ærgerligt at dokumentaren fusker rigtig meget med tallene

  Reply
  • Sara

   Hmm, har også hørt lidt om det, men det er vel ingenting der kan være 100% dokumenteret – fra nogens sider. Uanset, er det en tankevækkende dokumentar og en kendt sag, at vi spiser alt for meget kød i vesten. Det burde ikke være noget offer for os, at have en kødfri dag eller to 🙂

   Reply
 4. Line Bech

  Supersejt indlæg, skønne Sara!
  Og dejligt med sådan et hverdags og familieperspektiv på det. Jeg er selv vegetar og har efterhånden været det i mange år, men er også igang med så småt at skrære æg og mælkeprodukter fra kosten. Lidt i kødfri dage konceptet, så blot med alt animalsk. Men jeg synes, du har en meget vigtig pointe: ingen forventer, at hele klodens befolkning fra den ene dag til den anden bliver fuldblodsveganere, men kunne vi i Vesten nu tage 1-2 kødfrie dage om ugen(hvilket er både lækkert, sundt og nemt kan gøres meget billigt) vil det gøre en verden til forskel 🙂

  Reply
  • Sara

   Det er faktisk ret fedt, at se hvor mange penge man sparer ved at skære væk kød. Vildt du vil kutte ud alle animalske produkter! kan sagtens forstå dig og din grund til det, men jeg ville syntes det ville være svært socialt. Men sejt du vil prøve!!

   Reply
 5. Louise

  Super fedt indlæg! 🙂 Jeg har selv været vegetar i over 15 år nu, både pga dyrevelfærd men også af miljømæssige årsager. Jeg oplever ofte at folk hurtigt bliver inspireret af vegetarisk mad, fordi de så også kan få nye og anderledes retter på aftenbordet! 🙂

  Reply
  • Sara

   Super fedt!!! Og vegetarmad kan jo smage himmelsk – hvis man er lidt kreativ med krydderinerne 🙂

   Reply
 6. Louise Sørensen

  Skidegodt indlæg! Det er kun dejligt, at du tør sætte lidt fokus på det – tror, at rigtig mange vender det blinde øje til. Jeg er hverken ægte vegetar eller veganer, nok nærmere en mellemting. Ingen dyr på 4 ben spiser jeg, stort set ingen mælkeprodukter, og hvis jeg køber noget som helst animalsk, er det altid økologisk. Især æg. 🙂

  Reply
  • Sara

   Det lyder lidt som om, vi kører samme diæt. Jeg har været lidt on/off mælkeprodukter. kørte kun ris og soyamælk i mange år, indtil jeg fik barn. Og så har det altid irriteret mig, at sojamælken klumper i mælken med mindre den er opvarmet…. men altså, jeg er næsten tilbage på mælkefri diæt nu. Ville bare ønske jeg kunne finde en god “mælk”, som ikke er for sød og som er god i kaffe… har du nogen tip? KH

   Reply
   • Camille

    Jeg har netop drukket en latte med Naturli’ Økologisk Soyadrik, der er sukkerfri. Var faktisk overrasket over hvor godt det smagte 🙂 Den er købt i Irma.

    Reply
 7. HeLene

  Interessant indlæg som inspirerer, det kan jeg lide. Kost er meget personligt men har også globale konsekvenser, det synes jeg du formidler fint i dit indlæg.

  Reply
  • Sara

   Tusinde tak! Det er jo slet ikke meningen at løfte fingre, men blot at belyse emnet helt stille og roligt. Dejligt det kunne inspirere 🙂

   Reply
 8. Sara

  Supergodt indlæg Sara!
  Vi spiser også meget sjældent kød derhjemme. Engang imellem kylling, hakket oksekød eller fisk. Og ALTID, ALTID økologisk. Hvis ikke vi kan finde ting der i munden økologiske, så bliver de ikke købt og finder på noget andet at spise. Sådan er det bare. Det er en prioriteringssag, som vi har det godt med. Hellere lidt men godt. Og man kan virkelig få mange lækre, øko grønager i stedet for det kød man så dropper at spise.

  Reply
 9. Anne

  prøv at tjekke denne slagter ud: http://madmedmere-gilleleje.dk/de-glade-dyr/#
  de har et koncept der hedder månedens kødbox. lidt ligesom årstiderne, bare med kød fra lokale gårde omkring Gilleleje, i nordsjælland.
  Flere i vores omgangskreds køber den et par gange om året og har masser af kød og med god samvittighed.

  Reply
 10. Line

  Hvor bliver jeg glad hver gang, en offentlig person opfordrer til, at passe på kloden og skære ned på kødet 🙂
  Er selv veganer, men har børn der spiser alt. Heldigvis også en masse vegansk mad. Håber du og din familie bliver glade for jeres valg og at I opdager bønner og linsers fantastiske kulinariske egenskaber.
  Til alle som mangler inspiration, så har vi her I DK masser af super dygtige og seje veganske/vegetariske madbloggere, at hente opskrifter og ideer hos.
  God aften derude 🙂

  Reply
  • Sara

   Dejligt at høre fra dig Line og tak for ros! Det er jo ikke det store der skal til, for at folk kutter bare en lille smule ned på vores (over)forbrug af kød. Dejligt at kunne opmuntre og madbloggere er helt sikkert også min første kilde til inspiration og opskrifter 🙂
   Hvis du har en god opskrift på “kødboller” i tomatsovs, må du endelig smide et link. Dem jeg lavede i går, blev ikke særlig gode. Mere som en falaffel der ikke var friturestegt, som gik rimelig meget i opløsning i sovsen…. ha ha ha…
   KH Sara

   Reply
 11. Astrid

  Jeg så selv Cowspiracy i julen, og ble virkelig inspirert til hvertfall én kjøttfri dag i uken – om ikke mer! Fikk kokeboken “Veganmat på sitt beste” til bursdagen min nå, og der er det mye nytt og spennende som skal prøves ut. Lykke til videre 🙂

  Reply

Leave a Reply