Min kamp mot perioral dermatitis

Så kommer mit første indlæg i rigtig lang tid. Rigtigt godt nytår, først og fremmest. Jer der følger mig på instagram, har måske set her i dag, at jeg har delt et billede af min irriterende urene hud på hagen. Jeg tror det er perioral dermatitis – et acnelignende udslæt af røde, mere flade eller små pudsfylde knopper rundt om hage, kæbe, mund og evt næse.

Det meste af mit liv, har min hud været pæn. Men sidste år begyndte jeg at få noget jeg tænkte måtte være “voksen acne”…. oh well.. det skulle vise sig, at det nok mere er straffen for at ha brugt sig selv som testkanin for alverdens fantastiske hudplejeprodukter, igennem 16 år…

Jeg fik nys om at det kunne være denne hudsygdom inden jul, da Pudderdåserne skrev til mig og henviste til et af deres indlæg. Og måske er det en særlig “branchesygdom” i og med at de også har erfaring med lignende – perioral dematitis skyldes nemlig overforbrug af for mange, for kradse, for aktive hudplejeprodukter. AV!!!!

Inden jul tænkte jeg, at vores kommende skiferie var et perfekt tidspunkt at give min hud lidt ro på. Ingen makeup og minimalt med produkter. Og så skiftet jeg hurtigt tandpasta til Zendium, da stoffet laurylsulfat (det der får tandpastaen til at skumme så dejligt) kan være en trigger.

Jeg er ikke mega forfængelig med min hud 100% af tiden. Jeg har en masse andet i mit liv, der tager meget af min fokus. Mine børn, min hverdag og mit job, så min rødplettede hage blev ignoreret den første tid efter jul. Indtil jeg postede billede af den på instagram, for at høre om hvad andre havde af erfaringer.

Perioral Dermatitis blev det hurtigt konkluderet og jeg fik erfaret af RIGTIGT MANGE har haft problemer med det samme. Det er noget af det fantastiske med social media, at man også kan dele erfaringer og problemområder og få hjælp! SÅ TAK!!!

Under hashtagget #perioraldermatitis kan man også finde MASSE viden, før/efter billeder og råd og tips.

SÅ HVAD GØR JEG NU….?

1. Jeg har besluttet mig for at hoppe med på hipser juice vognen anno 2019 og drikke bladselleri juice hver morgen. Det samme vil min mand gøre, da han lider af eksem. Bladselleri har nemlig en antiinflammatorisk effekt, hjælper på hudproblemer så som PD, eksem og psoriasis, samt hjælper på fordøjelsen. Og så indeholder den lille snack ikke mindre end både A, C, D, E, B6, B12 og Vitamin K.
SÅ nu er vores juicer afstøvet og kommet op fra kælderen. 4-5 stænger skal blendes og drikkes indenfor 20 min. Du kan læse mere om selleri her.

2. Jeg skal også prøve af leve så plantebaseret som muligt. Jeg har ikke spist rødt kød siden jeg var 19 år, men kylling og fisk vil jeg ikke undvære. Det skal dog vise sig, at mælkeprodukter skulle være den værste fjende for huden – noget jeg vil græde en lille smule over, da OST er noget jeg spiser stort set hver dag… phu ha… Mælkeprodukter kan være bakteriefremmende og mange hudplejeeksperter mener at mælk og det høje proteinindhold decideret giver uren hud.
Mandelmælk har jeg drukket fra tid til anden, og det er egentlig bare at gøre den til en fast del af indkøbssedelen (det findes jo i alle butikker efterhånden), samt plantebaseret smør og den ny fantastiske vegetar afdeling i min lokale Superbrugsen bliver velbesøgt af mig i min søgen efter andre pålægsalternativer end min elskede ost.

3. SUKKER. suk….. jeg ved det jo godt… sukker er hudens værste fjende, på mange områder. Sukker nedbryder kollagen i huden, som kan gøre den slap, mat og ja… hallo rynker. Sukker fodrer også candidasvampen i dit tarmsystem, som kan give inflammationer, også i din hud.

4. Jeg kommer IKKE til at stoppe med at gå med makeup. Jeg kommer bare til at tænkte mig om, hvad jeg kommer på min hud. Jo renere makeup jo bedre, og så har jeg jo altid været en fan af Less is more – så det fortsætter jeg selvfølgelig med.

5. HUDPLEJE. Her skal jeg eksperimentere lidt. Jeg har allerede nogle produkter jeg er i gang med at teste, samt har på på min liste. Fælles for dem alle og det overordnet tema, er MINIMALT og ingen skrappe og for aktive produkter. Jeg vil holde mig til apoteker mærker, økologi og naturlighed. Ingen æteriske olier, ingen sulfat, ingen syrer…. Jeg vil prøve Avéne Toerance Extreme serien, som rigtig mange har anbefalet, samt Pudderdåsernes produkter.

MANGE har skrevet forskellige ting og sager om receptpligtige cremer og piller. Jeg vil så vidt undgå dette i første omgang, men prøve at finde en naturlig udvej og ikke mindst komme frem til, hvad der trigger udslættet.

Jeg vender tilbage efter et par uger, hvor jeg skriver lidt om hvordan det går. Har kostændringerne givet pote? Har jeg fundet produkter der ikke trigger udslættet?

På en måde, er det OK at dette sker. At jeg får en wake up call… alle de cremer og alle de produkter. Jeg har nok ikke passet godt nok på mig selv og mit helbred hellere siden jeg blev mor til 2. Der er så meget andet og en selv kommer så langt ned på prioriteringslisten….

Men nu skal jeg prøve at give det her en ordentlig skalle. Det må blive “næste projekt”..

KH Sara

28 Responses to “Min kamp mot perioral dermatitis”

 1. Kristin

  Hei Sara!
  Been there, Done that! Dumme eksem.
  Kan være en reaksjon på at huden har blitt overbehandlet eller for mye utskiftning av produkter.
  Men mitt beste råd er : minst mulig.
  La eksemet tørke ut av seg selv. (Unngå peeling,syrer, fete creme og all olje)
  Bruk en mild rens og en mild krem. Avene har noen bra eller Special Care Cream fra Dr.Schrammek. Dr.Schrammek har også en antiseptisk og beroligende blemish balm som er super til å bruke som sin vanlige foundation samtidig som den virker behandlende og har en fin farge:) Sistnevte produkter får du hos Greenskin på Fredriksberg.
  Vær påpasselig med hygiene da eksemet kan spres til øynene også ( snakker av erfaring).

  Så hold det enkelt så lover jeg deg du har din fine hud tilbake på no time 🙂
  Lykke til.
  Beste Hilsner Kristin

  Reply
  • Sara

   Hej Kristin,
   Åh nej!!! en masse gode tips du kommer med, men det eneste der fæstner sig, er at du skriver det kan sprede sig til øjnene! Oh my… jeg skal gøre mit bedst for det her og deler ud af mine erfaringer løbende. KH Sara

   Reply
 2. Kathrine

  Hej Sara.
  Jeg har nøjagtig den samme udfordring som dig pt, så følger lige med her 😉
  Jeg vil også prøve gennem produkter/kost/motion først og se om jeg kan komme det til livs.. Jeg er meget interesseret i at høre, hvilke produkter du får prøvet af og hvilken makeup du bruger. Jeg prøver også at bruge lidt makeup, men har ikke lyst til at gå på job uden at det værste er dækket..

  Kærligst Kathrine

  Reply
 3. Mia

  Kære Sara,
  Godt indlæg! Jeg har også haft den samme udfordring, og da jeg selv var rimelig bevidst om både få produkter og sund kost blev jeg meget overrasket.. jeg skiftede derfor alt mit hudpleje og makeup ud, og købte kun produkter uden parfume i, og det gjorde hele forskellen!! Så er tip kunne være at gå efter sådanne produkter. Håber du finder din vej. Kh Mia

  Reply
 4. Signe

  Jeg er også ramt af perioral dermatitis. Jeg ventede for lang tid med at gøre noget ved det, fordi jeg havde travlt med at passe mine tvillinger, så jeg endte med pillerne sidste sommer. De hjalp. Nu kan jeg dog se, at det så småt er ved at komme igen. Øv. Håber, jeg kan tage det i opløbet denne gang med samme fremgangsmetode som dig.

  Reply
 5. Tina

  Godt nytår!
  Og tak for sidste år og mange dejlige indlæg 🙂
  Hvis det ikke lykkes med din kur nu, så prøv IOM.dk
  God kamp for din hud !

  Reply
 6. Ida

  Samme problem her: Jeg har fået det væk ved kun at bruge Avene produkter og ingen makeup.

  Reply
 7. Cecilie

  Dejligt du deler dette. jeg har selv perioral dematitis. Mit startede i oktober 2018, jeg har været ved hudlæge og fået creme, men da jeg ikke synes det virkede og var bange for jeg så blev afhængig af at bruge den creme stoppede jeg efter en uges brug.

  Jeg skiftede over til pudderdåserne anti age creme og skiftede faktisk også bodylotion og shampoo. Jeg bruger nu Maria Nila head and heal shampoo og balsam. Og det gjorde helt klart at det blev bedre, det er ikke helt væk endnu, men har kun sådan 2-3 røde knopper af gangen nu. Vil selvfølgelig gerne helt af med det, så tror også jeg vil prøve at skifte kost.

  Har for nogle år siden drukket denne smoothie hver morgen og det vil jeg prøve igen
  https://oneoeight.com/nourish/glowing-green-smoothie/

  Glæder mig til at høre hvad der har hjulpet dig. 🙂

  Reply
  • Sara

   Hej Cecilie,
   Tusinde tak for tips! Jeg har skiftet min tandpasta også. Uden fluor og SLS! 🙂

   Reply
 8. Sofie

  Hej Sara. Ligger der evidens til grund for de tiltag du vil gøre?

  Reply
  • Sara

   Hej Sofie, jeg er nødt til at prøve og fejle. Jeg har fået 300 mails med tips og info, og vi er alle forskellige. Noget virker for mig, andet virker for dig. Jeg vil bare prøve at få styr på min hud, og så må jeg prøve at eksperimentere og udelukke ting, en for en. KH Sara

   Reply
   • Sofie

    Ja, vi er alle forskellige men der er jo nogle ting der er mere evidens for end andet. Hvorfor bruge en masse penge og energi på at juice, hvis videnskaben ikke siger der evidens for at det virker? Som læser af diverse blogs bliver man bare lidt træt af influencere som ukritisk falder for den ene sundhedstrend efter den anden.

    Reply
 9. Rebecca

  Åh Sara. Ked af at du skal døje med det. Jeg havde det som teenager og har det lejlighedsvis (ikke hver gang) ved overgangen fra sommer til efterår og fra vinter til forår. Det er træls og når først det er der synes jeg ikke lige det er noget der bare forsvinder igen. Det tager tid, synes jeg. Øv. Jeg håber du opnår gode resultater med de små forandringer du gør. En eller to ting ad gangen kan måske gøre det nemmere at adskille hvad der virker og ikke virker, så du ved det til en eventuel anden gang. Så jeg synes du skal fortsætte med osten – den er altså svær at leve uden ????

  Reply
  • Sara

   ejjj jeg kan ikke leve uden ost, men det skulle vidst ikke være så slemt. Mælk er vidst en større synder. Men der er så mange eksperter og meninger, det er til at blive rundtosset af. Man er nødt til at prøve sig frem og udelukke en ting af gangen tror jeg. Phu ha.. håber du får styr på dit. KH Sara

   Reply
 10. Grete

  Hei! Lykke til med å finne ut av det. Selv begynte jeg med dermalogicas serie: ultra calming. Helt fantastisk. Feks når jeg har hatt en kveld med alkohol, så sover jeg med Dermalogica AGE smart multivitamin power-maske. Gjør underverker med huden, jobber imot det jeg selv har prøvd å brutt ned. Et tips til deg, om Avene ikke gir resultatene du ønsker. Lykke til!

  Reply
  • Sara

   Hei Grete! Gode tips! Tusen takk! Det vil jeg helt klart huske på. KH Sara

   Reply
 11. Katrine

  TAK fordi du bringer dette emne op selvom det er på trods af, at du er blevet ramt at det irriterende udslæt!
  Jeg har haft PD i knap tre år, hvor jeg har gennemgået forskellige behandlinger med receptpligtig antibiotika creme og piller. Det virker i en periode, men løser ikke problemet for mig. Jeg eksperimenterer i øjeblikket med følgende;
  1) kosttilskud af B-vitamin, omega 3 og mælkesyrebaktierer
  2) Minimalt indtag af kaffe (gisp) samt stærk mad
  3) Plantebaseret mælkealternativer da jeg også er laktoseintollerant
  4) INGEN cremer eller renseprodukter – kun meget skånsom creme når huden bliver for tør
  5) Ingen kød – kun fisk
  Jeg har oplevet størst effekt af at stoppe med brug af renseprodukter og cremer, men også at få styr på fordøjelsen.
  Jeg håber, at det kan hjælpe og glæder mig til at følge med i hvad der virker for dig.
  Bedste mandagshilsner
  Katrine

  Reply
  • Sara

   Hej Katrine,
   Åhh det er simpelthem så mange der døjer med PD! Hold da op, så meget feedback jeg har fået! Og jeg har det lidt lige som dig – jeg kan sagtens gå til lægen og få en creme, men jeg er mere interesseret i at finde ud af, hvad der trigger udslættet, så jeg kan styre væk fra lige præcis det. alt med måde herfra, men i en periode, kan jeg sagtens styre mig. Hvor lang tid har du eksperimenteret med dine kostregler? og har det haft en god effekt? KH Sara

   Reply
 12. Laura

  Kære Sara. Først og fremmest tusind tak fordi du deler dette, jeg følger spændt med ? Ligesom så mange andre vil jeg også gerne dele ud af lidt erfaring. Jeg går all in på ‘du er hvad du spiser’ og at ‘din krop er dit tempel’ – selv undgår jeg kød, gluten og sukker. Har også i en tid været vegansk for at se om det havde en effekt, hvilket det ikke havde. Jeg snakkede derfor med to forskellige læger, for at høre deres input og de sagde begge at mælk, ost og smør ingen effekt har på huden. Jeg var virkelig overrasket over dette, da man jo har hørt så meget om hvor slemt det er for ens hud. Jeg har vænnet mig fra at bruge mælk og smør, men spiser stadig ost.
  Min pointe er vel bare, at jeg tror man er nødt til at mærke efter med sig selv. Altså sådan lidt alt med måde agtig, jeg tror helt sikkert man godt kan spise sig til smuk hud, men har svært ved at tro på en skive ost gør forskellen..
  Alt det bedste herfra ❤️ Elsker at følge med

  Reply
  • Sara

   Hej Laura,
   Åhhh jeg er helt og absolut enig med dig. Jeg vil ikke leve mit liv asketisk og kontrolleret – jeg vil bare prøve i en periode, og se om det har en effekt, at jeg ikke drikker mælk etc.
   alt med måde, ellers bliver livet for kedeligt, ik 🙂 KH Sara

   Reply
 13. Iben

  Hej Sara,
  Jeg vil bare sige, at jeg slet ikke kan tåle Avéne Tolerance Extreme serien. Jeg har atopisk dermatit og har derfor ekstrem sensitiv hud og slog helt ud af den. Det er selvfølglig et forsøg værd, men måske bare start med en prøve. Avéne anvender ligeledes parfume i en del af deres serie (ikke lige ovenstående). Kan anbefale La Roche Posey og Fåborg Pharma, som laver en creme, der Helo (til natten). Den er helt fantastisk.
  Håber du finder det, der virker for dig 🙂

  Reply
  • Sara

   Tusinde tak for dit tip Iben! Jeg skal helt klart styre væk fra parfume. Har både Avene og LRP produkter på vej, så nu får vi at se 🙂

   Reply
 14. Lene

  Jeg har også haft PD, jeg har fået det under kontrol ved at bruge La Roche Posay, Rosaliac AR intense serum og Rosaliac UV Riche cremen samt Avene Tolerance extreme cleansing lotion til rens. Kan også anbefale Avene Antirougeurs mask, den er mega god til at få ansigtet til at falde til ro, hvis der har været stress på og temperatur skift. Alt fra apoteket. Jeg tager også kosttilskud: Zink, B12, Plantforce magnesium, D-vitamin, Puori Synbiotics SB3 sticks (mælkesyrebakterier). Jeg tror på at hvis dine tarme ikke er i balance, så er du heller ikke i balance og det viser sig desværre hurtigt i ansigtet.

  Reply
 15. Celena

  Hi Sara,
  I have the same thing (both perioral and perioccular) and I really suggest to see a dermatologist. If the dermatitis stays without being 100% cured, you will always be prone to flair ups. My doctor gave me an antibiotic cream and, after 6 weeks of 1 x day, it cleared up. Other times, I had to do a round of tetracycline because I just couldn’t shake it. I find that stress, hormonal changes and perfumed skin creams made it worse.
  Good luck!

  Reply
 16. Cecilie Gasque

  Hej Sara ?
  Jeg har selv periorale dermatittis og det er bare så øv! Har du fundet noget gode produkter du kan rense med ?? Ellers har jeg også en del fifs til dig (de har hjulpet mig) hvis du har brug for det.
  Mvh Cecilie

  Reply
 17. Laura

  Kære Sara,

  Så dejligt at du deler … og så vigtigt et emne. Jeg har selv døjet med PD ligesom rigtig mange andre, men jeg er også fra faget (læge) og jeg kan kun sige: vend listen på hovedet, så har du fundet den rigtige tilgang. Ernæring (sukker, mælk mm) har langt mindre, hvis overhovedet, effekt på huden end man er tilbøjelig til at tro. Det der tæller er: fingrer væk fra kosmetik inkl. mascara mm. i en periode, kun milde og parfumerie renseprodukter og let pleje med en parfumefri og allergivenlig creme/lotion. Prøv at skifte tandpasta men det virker i langt de færreste tilfalde. Fingrene væk fra ansigtet. Det er det hele. At komme sig over PD tager tid, men hvis du er konsekvent vil du opleve at have færre og færre udbrud over tiden. Jeg er fuldstændig fri for det nu, men stadig opmærksom på produkternes kvalitet og antal. Held og lykke!

  Reply
 18. Betina

  Hej Sara…

  Jeg har ligeledes fået konstateret PD.
  Det er så frusterende. Mit blev endnu værre af antibiotika fra lægen, ligeledes tror jeg at rens med syre tricker det.
  Har endnu ikke fundet en kur.
  Er meget interesseret i at hører om avene hjalp? Eller om noget andet har haft effekt.

  Bh Betina

  Reply

Leave a Reply