Projekt mere søvn til mor….

 

På billedet her tester jeg en ny glimmer der hedder Mood Wood. Jeg har ikke lagt makeup for at gå ud – det var en sen aften, hvor resterne af mascaraen ligger nede på kinden, ha ha.. Der kommer glimmer video på instagram mellem jul og nytår!

Så kommer det et rigtigt Mommys Corner indlæg. Dem der følger mig på instagram kan se, at jeg kæmper med mangel på søvn. Hvilken forælder gør egentlig ikke det? men altså, mit søvnunderskud er ved at tage overhånd pt, med dybe mørke rande, rynker rundt om øjnene, dårlig hud og meget lidt energi. En anden ting, der bliver alt opædende når man mangler søvn, er at man har kort lunte og det går selvfølgelig ud over de nærmest, ens mand og ens børn. Jeg føler mig lidt som en kælling som skælder ud og råber op lidt for meget. Så kommer den dårlige samvittighed lige bagefter og frustrationen….

Dem er er forældre selv, kan garanteret nikke genkendende til det her.

Vores sovesituation har den sidste tid været, at Sølve på 4 år har været et “mareridt” at putte. Som i at putte en dreng, der ikke vil i seng og kommer med alle tricks i bogen, som; skal tisse, er tørstig, er sulten etc etc.. Det tager for det meste far sig af, mens jeg har puttet Finn inde hos os. I starten faldt Finn i søvn med mit bryst, men på det seneste har har været knapt så nem at dysse i søvn, så jeg har gået og vugget ham i søvn. Totalt dum vane, I know. Så falder Finn i søvn, inden jeg som regel går ind og tager sidste runde” hos Sølve. Mamma er lidt mere skrap, og så er han også ved at være træt… Dvs klokken tit bliver 21 inden putteseancen er færdig, og så er man selv godt kørt ud også, så det ender tit med at jeg selv går i seng, for at indhente lidt søvn inden det ventende natteroderi….

Da Sølve var baby havde jeg alle de “kloge” babybøger friskt i mente og gav mad og puttet liiige efter bogen. Med barn nummer to, er historien en helt andet. Det skal bare fungere og er blevet lidt hurlumhei lige fra starten. Han er blevet madet og puttet efter behov.

Finn er blevet puttet i sin egen seng, men kommer så over til mig, når han er sulten, typisk første gang mellem 24 og 02. Jeg har altid ligget ned og ammet, dvs jeg nærmest sover når det sker. Kvaliteten på den søvn, er jo ret dårlig, når man sover ved siden af en baby resten af natten. Dels fordi “mælkebaren” så er åben resten af natten og fordi man sover superlet og vågner af den mindste bevægelse.

Jeg har ikke voldsomt meget mælk længere og føler mig som en udsultet sutteklud, de nætter han virkelig har suttet løs. En baby på 9 måneder har ikke behov for at få mælk hele natten. Han skal sagtens kunne være uden mad i minimum 6 timer. Gerne mere. Andet er luksus og noget der kun slider på mor. Bleen vejer og 3 kg om morgenen, så han får rigeligt!

 SÅ det har vidst været tid til, at baby Finn på 9 måneder kom ind på sit eget værelse. Det gjorde seriøst ondt i hjerte at bære babysengen ind på hans storebrors værelse, men jeg klarede det. Den første nat var “beginners luck” og jeg ammede kl. 24 og så kl.05.40 igen. Jeg har ikke fået så mange timers sammenhængende søvn siden inden han blev født! Så faldt han også i søvn igen og sov til.07.30 ved min siden. Jeg var ret chokeret og flyvende på overskud resten af dagen. Siden er det gået knapt så godt, så i går og de næste par dage, strammer vi op og gør følgende;

Sølve sover inde ved mig.

Finn bliver puttet i sin egen seng, på børneværelset.

Far sover på sofaen som er pladseret mellem børneværelset og voksenværelset

Når Finn skriger om natten, tager Farmand over. Gir sut og putter ned i sengen.Vi prøver at ikke give efter efter kun et lille “pip”, men lade det gå lidt tid inden vi går ind til ham. Efter x antal gange, tager Far Finn op ad sengen, pakker ind i byen og vugger. Hysterisk baby puttes tilbage i sengen hvis intet virker. Repeat.

I går skreg Finn 1 time fra kl.03-04. Jeg lukkede selvfølgelig ikke et øje i den tid, men lå og havde ondt i hjerte og vurderede om jeg mon skulle løbe ud og tage over. Men jeg holdt ud. Finn faldt i søvn i sin egen seng til sidst og vågnede kl.06 hvor han kom ind til mig og blev ammet. Der var det 6 timer siden sidste måltid. Han sov videre til kl.07.30.

Min mor siger han vender sig til den nye rutine efter 3-4 nætter.. We’ll see.. i nat er det anden gang…

JEG ER INGEN EKSPERT. Absolut ikke. Jeg er bare blevet spurgt mange gange på instagram hvilken metode vi mon bruger.
Det er bare det her vi gør lige nu. I morgen kan det ændres. Måske nogen har andre metoder?

5 Responses to “Projekt mere søvn til mor….”

 1. Louise

  Åh Gud, Sara! Vi er i gang med fuldstændig det samme… og jeg har Hjort det samme med liggende amning, pænt dårlig søvn, åben mælkebar :-/
  SÅ nu hedder det også sidste aftenamning ved 23-00 og så sove fem timer… ja, we’ll see 😀 Og har også hørt det med 3-4 nætter 😉

  God vind 😉

  Reply
 2. Pernille Sparsø

  Kære Sara
  Kan anbefale dig at prøve lysterapi mod manglende søvn, for igen at få overskud. I Matas webshop kan du købe valkee 2 lysterapi. 12 minutter daglig i ørene. Påvirker din koglekirtel, og er videnskabeligt dokumenteret. Flere af mine læge kolleger på Herlev Hospital anvender denne lysterapi.
  Glædelig jul!
  Kh Pernille S

  Reply
 3. Eva Bacher

  Nu er det ikke for at forskrække dig Sara! Men i USA er co-sleeping totalt forbudt, pga en hel del ulykker hvor barnet har ligget under fx en tung dyne uden en træt forælder har bemærket hvad der skete. Det gælder vi

  Reply
 4. Eva Bacher

  Min mobil, altså.
  …det gælder vist mest for babyer,og jeg kan selv huske at jeg vågnede op engang m en baby under dynen fordi jwg gjorde ligesom dig, ammede i sengen. Hvilket kan gøre mig helt elendig så mange år efter. Nu har man ikke så meget at skulle have sagt når man er fra generationen før, men vi fulgte Sigrid riieses råd, og det virkede. Det var putte i egen seng, et max antal godnathistorier hver dag, fx 2, som aldrig er til forhandling. Aldrig. Og så ud af rummet. Barnet græder. Vent et par min., gå op og sig godnat igen, max brug 10 min og ‘nu er det sovetid, vi ses imorgen. Så fremdeles hele aftenen til der er ro. Det kan godt tage tre uger – det gjorde det m Lauge da han var tre, men siden kørte det på skinner. Baby Finn: hvorfor ikke bare en flaske m vælling? Bruger man ikke det mere? Du er jo blevet hans sut? Nå men Anyway vi kunne bruge den gamle sundhedsplejerskes råd. Især det her med at hun påpegede at f orandringer tager sin tid for barnet at acceptere, men det lykkes indenfor tre uger hvis man er konsekvent. Og, at det er til gavn for alle. De har også selv brug for mange timers uafbrudt søvn.
  Puhhh. Føler m dig.

  Reply
 5. A

  Jeg er ret vild med den her type indlæg – det er altid interessant at høre hvordan andre forældre tackler udfordringerne. Jeg er ingen ekspert – her blev vi forældre til lillebror for 14 dage siden og er spændt på hvordan det bliver med søvnen på sigt. Lige nu sover den mindste jo hele tiden så det er jo ikke så slemt med søvnen. Det er mega hårdt at bruge hele aftenen på putning hvis man har været vant til børn der er nemme at få til at sove, vi har altid haft nemt ved at putte den store, så de aftener hvor han trækker den og udfordrer os er SÅ hårde. Kan det være fordi Sølve ikke er træt nok når han bliver puttet? For os var søvnen hos den store bare svær indtil han blev halvandet. Nu vågner han stadig en gang eller to, men det er ingenting i forhold til før. Jeg håber at jeres tiltag hjælper og ser frem til at høre en opdatering!

  Reply

Leave a Reply