Alle jeres tips til Atopisk Børneeksem

Sikke en overvældende feedback jeg fik på mit story opråb om hjælp og tip, da jeg opdagede, at min søn havde fået børneeksem. Jeg fik næsten 100 tip fra jer, om alt fra cremer, til omslag, piller og olier som alle sammen blev noteret. Min mand har lidt af børneeksem hele sit liv, så desværre har jeg vidst at muligheden for at mine børn fik det samme, har været ret stor. Nu er det så konstateret, SAMTIDIG med, at han også har fået skoldkopper. Yep – bittesmå blistrer dukkede op i dag, i tiden mellem jeg gav ham tøj på i morges til jeg tog tøjet af ham hos lægen kl.10.45.  Håber han slipper let fra det. Sikke en kombi! Jeg skal tilbage til lægen, når skoldkopperne er overstået, for at kigge nærmere på eksemen og lave en plan for hvad vi gør. Indtil da, har jeg fået antihestamin (for at dæmpe kløen) og besked om at smøre ham ind i fed creme…

Men her kommer alle jeres tip. Sorter i dem selv. Måske ligger du allerede inde med noget af det. Måske andet vækker din interesse. Samme kan vi i hvertfald hjælpe hinanden, og det er jeg dybt taknemlig for!

 

Hvad kan du gøre for dit barn, uden brug af cremer eller piller;

Vælg bomuld fremfor uld natdragt. Evt en natdragt uden ermer og ben.

Hold soveværelse koldt. Varme er eksemens fjende og fremmer kløe.

Vælg en lettere dyne eller kun dynebetræk (tænker jeg mest er brugbart om sommeren)

Begræns karbad til 1-2 gange om ugen, da vand irriterer eksem.

Sy ritsj-ratsj velcro på dit barns bamse, så dit barn kan klø og kradser her, fremfor i huden. Man flytter psykisk kløen fra hud til bamse..

Sov med bomuldshandsker..

Kold luft med føntørrer (åhh sikke en fin besked jeg fik med dette tip, med en læser der mindes mange barndomsnætter hvor hendes mor sad, helt rolig, trøstende og omsorgsfuld og blæste kold luft på sin datters hud.

Frosne ærter og viskestykke for at køle og dulme hævelse

Våd kold stofble for at køle og dulme hævelse

Undgå parfumeret vaskepulver/skyllemiddel

Skuresvamp i vand, som lægges i fryser i zip pose. Tages op frossen og lægges på området..

Vifte med kold luft

Tag på solferie. Solen er eksemens bedste ven…..

Cremer og andre produkter:

A-derma Exomega Control. Det er uden tvivl den creme flest af jer anbefalede og jeg fik nok 20 beskeder om denne creme. Serien er særlig udviklet til eksemhud, og afhjælper tør og irriteret hud, samt har en “anti-scratching” effekt. Som nyhed kan du også få cremen nu i 3 forskellige konsistenser; lotion, creme eller balm som har eksakt samme effekt, blot med forskellig konsistens, så du bedst kan finde den creme der er bedst for dig og din hud.

A-derma Exomega Foaming Gel. Når dit barn skal i bad, kan denne være god i kombination med cremen, da den indeholder lindrende og beroligende havreekstrakt.

Abrikoskerneolie på en vatrondel med koldt vand. Virker kølende og giver et ekstra lag fedt på huden.

Protopic Creme 0,03 %; Receptpligtig salve mod ekstrem eksem uden binyrebarkhormon, men desværre ikke til de helt små børn (min læge ville ikke anbefale os denne nu, og den skal kun gives, når binyrebarkhormon IKKE har nogen effekt…)

Elidel Creme: Samme som over. Receptpligtig.

Locobase creme: Den fedeste creme jeg har haft fingrene i, som min mand sværger til. (han har prøvet alt)

Aloe Vera: Helt naturligt med en kølende og lindrende effekt. Måske aloe vera direkte fra planten? Skær et blad over og stryg det hen over området.

La Roche Posay Lipikar serien. Cremer til atopisk hud, sensitiv og irriteret hud. Her findes og badeolie.

Avene

Canoderm 5% Creme. Apotekercreme fra Norge. Skulle eftersigende være bedre end Locobase – “nemmere at smøre ud”

Epsomsalt; Kom epsomsalt i badevandet (sammen med lidt olie) Er et rent mineral, uden tilsætningsstoffer og virker udrensende på huden, har en beroligende virkning (!?).

50/50 vand og æblecidereddike (eller lidt mindre hvis du syntes de lugter for meget) hvor eksemområdet lægges i blød.. Alternativt på en vatrondel hen over området. kan godt svi.

KRAES Babybad; Særlig serie med flere produkter, men babybad skulle have en lindrende og beroligende effekt på irriteret og sensitiv hud. Kan se det indeholder både havre, kokos og eller dødehavssalt…

Bephanten Diaper Cream; Creme til røde numser, som ifølge læser skulle have en magisk virkning på hendes søns eksem.

Decubal Creme Lipid 70%: Højt fedtindhold og creme til forebyggelse og lindring.

Myggestik creme…

Skinfood fra Weleda

Helo Creme fra Faaborg Pharma

Mommy and Me fra Rudolph Care

Tyndt lag kokosolie. Virker antiinflammatorisk.

Binyrebarkhormon – hormoncreme som udskrives af lægen og skal bruges lokal på mindre område… der findes et hav forskellige….

Det her kan du spise/ikke spise;

Hold dig fra mælkeprodukter. Læs det her indlæg

Spis en skefuld flydende kokosolie (kokosolie har en antiinflammatorisk effekt)

Antihestamin for at dæmpe kløe (det fik jeg også udskrevet fra lægen i dag. Receptpligtig)

Her og nu hjælp:

A-derma Cytelium Spray. En zinkspray jeg fik anbefalet da min søn fik skoldkopper sidste uge, for at være utrolig dæmpende på kløe og eksem. Jeg fik desværre aldrig testet den, da min søn nægtede jeg kom i nærheden af hans “prikker”… tænker jeg giver den et skud nu, både med eksem og skoldkopper på den lille. Smitter ikke af på tøjet og kan bruges 2-3 gange dagligt.

Bioderma Atoderm SOS spray: Relativt ny spray, men beregnet til atopisk hud og psoriasis og skulle dæmpe kløe på blot 60 sekunder. (denne spray er på vej til mig, så glæder mig meget til at teste den!)

Zink Salve: Dæmper kløe og irritation

Børnepanodil

Antihestamin – dæmper kløe

Avenes Thermal kildevand; Har en beroligende effekt på huden.

Læger der blev anbefalet:

Hudlægen i Dronningens Tværgade

Marta Nir, hudlæge på Amager

samt profilen @medicalmedium på instagram

TUSINDE TAK FOR ALLE JERES TIP og tanker og råd. Har du flere, må du endelig lægge en kommentar til indlægget.

10 Responses to “Alle jeres tips til Atopisk Børneeksem”

 1. Mette

  Har brugt xera calm fed creme og fugtspray (som stilles i købeskabet) fra Avene som købes på apoteket.

  Reply
 2. Karin Irene

  Mitt beste tips er å dusje barnet kjapt i lunkent vann. Min sønn fikk eksem av sin egen svette og ble veldig mye bedre da vi sluttet helt med karbad. Vi dusjet han opptil flere ganger per dag, Særlig hvis han ble varm. Oljebad gjorde huden mye verre. Men enig ang a-derma. Den er fantastisk og er i bruk daglig. Min sønn var svært alvorlig rammet og var på sykehus på grunn av eksem. Å slutte med varme bad var nesten som å oppdage en mirakelkur, og han ble nesten kvitt eksem. Nå er han over 20 år og så og si kurert. Lykke til.

  Reply
  • Sara

   Wow! Det høres ut som om sønnen din hadde ekstrem eksem, hvis man kan si det sånn. Godt å høre han er frisk i dag. Jeg ved hvor vanskelig det kan være – min mann er fortsatt plaget med barneeksem i en alder av 39! Takk for tips med dusj! Det kan helt klart være en løsning.. KH

   Reply
 3. Johanna

  Det er bare det værste, har også lige overstået skoldkopper med 2 af mine børn. Det hjælp på kløen at give dem bad og komme kartoffelmel i badevandet, pas på at have vandet lidt koldere end normalt. Ellers brugte jeg også zink og flere ting af dem som allerede er blevet noteret, held og lykke ?

  Reply
 4. Stine

  Sikke mange gode tips samlet her! Må jeg lige indskyde til dem der ikke kender protopic og elidel – de første gange man bruger dem, kan det give en voldsom fornemmelse af at huden brænder – som om det lægger sig som en hinde på huden. På dine måde synes jeg de er meget anderledes fra cremerne med binyrebarkhormon. Det kan være virkelig ubehageligt, men aftager heldigvis som cremerne begynder at virke. Jeg kan huske jeg selv blev meget overrasket over netop dette.. God aften 🙂

  Reply
  • Sara

   Vigtig info! Tusinde tak for det! Nok ikke det bedste for helt små børn så… KH Sara

   Reply
 5. Dorte flyvholm

  Kender absolut problematikken fra min egen søn.
  Vores ‘redning’ var aloe First, og propoliscreme fra Foreverling. Vi undgik derudover mælk, varme bade og uld ?good luck ?

  Reply
 6. Ditte

  Hvis I er glade for Locobase, så prøv også Ceridal creme fra Apoteket. 100% fedtcreme! Begge mine drenge har også (mild) børneeksem, efter deres far, og Ceridal klarer det til UG!

  Reply
  • Sara

   Hej Ditte, Den har vi! Farmand havde den allerede i skuffen. Også eksem”barn”… KH Sara

   Reply
 7. Anne

  Hej Sara og alle andre forældre med børn med børneeksem
  Begge mine drenge har haft børneeksem – den ældste værre end den yngste, da vi havde fundet kurEN i vores øjne mellem de to.
  I første omgang fulgte vi lægers råd om binyrebarkhormonsalve og fede cremer, vi gik på eksemskole på Gentofte Hospital og meget, meget mere.
  I mellemtiden havde begge mine svigerinder anbefalet Kæmpenatlysolie – både indvortes (f.eks. i grød) eller udvortes i stedet for anden fugtgivende. De fortalte, at det havde hjulpet dem med begge deres børn. I lang tid ønskede jeg ikke at høre på, hvad jeg på det tidspunkt vurderede som ammestuesnak, men eksemen blev så svær og uudholdelig – og mine svigerinder sagde, at jeg kunne fortsætte med den ‘medicinske’ vej og samtidig prøve med Kæmpenatlysolien. Samtidig fik jeg store formaninger om ikke endeligt at vurdere om Kæmpenatlysolien var en succes før der var gået fulde tre måneder.

  Jeg endte med alene at bruge det udvortes – altså som ‘baby-olie’ på huden. Jeg kan ikke præcis huske, hvor lang tid der gik, før det var en succes hos os – for vores ældste er 9 år nu – men det var en kæmpesucces og han har ikke haft eksem i maaaaange år!! Da lillebror blev født nogle år senere og også udviste tendens til eksem, var jeg direkte på Kæmpenatlysolien meget hurtigt, så det aldrig nåede at blive rigtig slemt.

  Min mor har haft astma-eksem på sine hænder i mange år med blødende rifter og store smerter til følge – og hun begyndte også på et tidspunkt at tage kæmpenatlysolie efter vores mange positive fortællinger. Hendes eksem forsvandt også (jeg kan dog ikke huske, om det senere er kommet tilbage).
  Jeg har også selv lidt af børneeksem som barn – og som voksen fået en smule eksem ind i mellem tæt på armhulen – det har jeg faktisk også behandlet alene med kæmpenatlysolie, når det er slået ud og holdt op, når det var godt igen. Alt i alt, så kan jeg kun give de allerbedste anbefalinger til brug af kæmpenatlysolie til bekæmpelse af – ikke mindst – børneeksem.

  Når ret skal være ret, så må jeg dog også fortælle, at jeg også gav denne anbefaling videre til en veninde og hendes efterhånden store pige på 7-8 år, der var/er meget plaget af børneeksem. De prøvede også med kæmpenatlysolie – og fraholdt hende fra andre medikamenter i de fulde 3 måneder (selvom jeg havde fortalt, at det sagtens kunne bruges sideløbende) og hende har det desværre ikke hjulpet… Så det kan selvfølgelig være, at det kommer an på din/barnets type/sværhedsgrad af eksem om det fungerer eller faktisk det faktum at kæmpenatlysolien fungerer godt som supplement. Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at det har været den ultimative life-saver for os og for at befri mine drenge for den ubehagelige kløe.

  Rigtig meget held og lykke derude – håber at der er nogen, der på samme måde som os, kan få glæde af dette tip!

  Reply

Leave a Reply